Egy vállalkozás működése során sokszor szükség lesz cégkivonat bemutatására, benyújtására. Ha elsőre mindent jól akarunk csinálni az igénylés és a felhasználás során, akkor az alábbiakat kell ehhez tudnunk.

Fontos információ, hogy a cégkivonat online igényelhető, nem kell személyesen bemenni már a cégbíróságra, hanem otthonról el lehet intézni mindent. Ennek ellenére nem biztos, hogy minden elsőre egyértelmű lesz, ezért érdemes a következőket tudni.

Ha hivatalos ügyintézéshez kell a cégkivonat, akkor van a dokumentumnak egy érvényességi ideje, ami 30 nap. Úgy kell tehát a cégkivonat igénylést időzíteni, hogy a felhasználás előtti 30 napban kérjük, különben nem fogják elfogadni.

Az érvényességhez hitelesítésre is szükség van. A hitelesítési szint felhasználási célként különböző lehet, a szükséges cégkivonat típusról mindig bizonyosodjunk meg, mielőtt leadjuk a rendelést. Ha nem tudjuk, hogy milyenre van szükség, akkor a közhiteles cégkivonat a legmagasabb szint, ezt mindenhol elfogadják, de az ára is magasabb, mint pl. a hiteles cégkivonaté, ezért gazdaságosabb a beszerzés előtt utánajárni. Valamint a közhiteles cégkivonat papír alapú dokumentum, így egy ilyen beszerzése pár munkanap lesz, nem pár perc, mint hiteles cégkivonat igénylése esetén.

Ha idegen nyelvű cégkivonatot kérnek valahol, akkor érdemes egyből az adott nyelven megrendelni a dokumentumot. Sokkal gazdaságosabb és gyorsabb, mint egy cégkivonat hiteles fordítása.