Idősebb korban szinte mindenkinek romlik a látása, de gyakran nem öregszeműség, hanem szürkehályog okozza a problémát. A tünetek felismerése és a helyes diagnózis pedig az első lépés ahhoz, hogy újra élesen láthassa a világot.

Olyan ködös a látása, mintha vízfátyolon keresztül nézne mindent? Fakón, sárgás árnyaltban látja a színeket? Rosszabbul lát sötétben, ugyanakkor fényérzékeny a szeme? Romló térlátást, vagy szemkáprázást, kettős látást tapasztal? Nemrég vett új szemüveget vagy kontaktlencsét, mégsem lát vele elég jól? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, akkor van egy rossz és egy jó hírünk. A rossz, hogy nagy eséllyel szürkehályog betegségben szenved, a jó, hogy létezik rá kezelés.

Mitől alakul ki a szürkehályog?

A szürkehályog az egyik leggyakoribb szembetegség, mivel 65 év felett minden második embert érint. A kor előrehaladtával csökken az emberi test vízkészlete, vele együtt pedig a szemlencse rugalmassága és tisztasága is, aminek következtében a szemlencse elhomályosodik. A szemlencse elhomályosodása, beszürkülése miatt idővel drasztikusan romlik a közeli és távoli látás, valamint a színérzékelés, súlyos esetben vaksághoz is vezethet.

Fontos tudni, hogy ma már a szürkehályog népbetegségnek tekinthető, a civilizációs ártalmak növelik a kialakulásának kockázatát. A cukorbetegség, az egyoldalú táplálkozás, a dohányzás, az erős UV-sugárzás, a szteroidok szedése, a szemsérülések mind hajlamosító tényezők lehetnek. Mindezek miatt fiatalabb korban is kialakulhat szürkehályog, így fontos a szakszerű vizsgálat.

A diagnosztizálástól a szürkehályog műtétig

A hagyományos optikusnál végzett látásvizsgálat során sokszor nem derül fény a szürkehályog szembetegségre, mivel nem rendelkeznek megfelelő műszerekkel. Nem egyedi eset, hogy a rossz látásra panaszkodva a lézeres szemműtét megelőző alkalmassági vizsgálat alkalmával derül fény a betegségre. A szürkehályog diagnosztizálásához a hagyományos látásélesség-vizsgálaton túl szükség van réslámpás vizsgálatra, amelynél egy fénycsík világítja meg a szemet, hogy láthatóvá váljanak a szem mélyebb rétegei. Ezenkívül pupillatágítás után ellenőrzik a szemlencsét is, és ennek során határozzák meg a lencsehomály súlyosságát.

Nem kell elkeseredni, ha kiderül, hogy valóban szürkehályogban szenved. Ugyan ez a látásprobléma nem korrigálható szemüveggel vagy kontaktlencsével és szürkehályog műtét kiváló eredménnyel kezeli a problémát. A beavatkozás során egy aprócska bemetszést ejtenek a szemfelszínen, amin keresztül egy ultrahangos eszközzel darabokra bontják, majd eltávolítják a beteg szemlencsét. A következő lépésben beillesztik az előzetesen, az egyéni adottságok és igények alapján megtervezett műlencsét. Ez elsőre talán drasztikus eljárásnak tűnik, de az érzéstelenítő szemcseppnek és a modern technológiának köszönhetően teljesen fájdalommentesen történik.

Mire számíthat a szürkehályog műtét után?

A szem felszínén kialakított bemetszés magától összetapad, így nem szükséges összevarrni, aminek köszönhetően a műtét és a gyógyulás gyorsan zajlik. A szürkehályogműtét mindössze 15 percet vesz igénybe, néhány óra megfigyelés után pedig hazamehet, és a másnapi kontrollvizsgálaton eltávolítják a kötést. A páciensek többsége már ekkor élesebben, kontúrosabban, színekben gazdagabban érzékeli a környezetét, a következő egy hétben pedig tovább javul a látás. A teljes gyógyulásig általában 1 hónapot kell várni, de ez idő alatt is fokozatosan vissza lehet térni a mindennapi rutinhoz.

Az első hét után már mosakodhat meleg vízzel, de ügyelni kell rá, hogy szappan és nagyobb mennyiségű víz ne kerüljön a szemébe. Vezetni és sportolni is 1 hét elteltével lehet, de a megerőltető és vízi mozgásfajták 1 hónapig tiltólistásak, hogy a szem tökéletesen regenerálódhasson, és a műlencse megfelelően rögzülhessen. A gyógyulás ideje azonban eltörpül amellett, hogy a szürkehályog műtét után hosszú-hosszú évekig élvezheti „élesben“ a világot.